mandag den 8. oktober 2007
Tema 1 opgave
onsdag den 3. oktober 2007
Pædagogens rolle i forhold til socialisering
Sekundær socialisering:
- overholde tiden (aftaler)
- integration (muligheder mht job og uddannelse, bevare rødder)
- instutionens rolle - børnene har meget frihed, pædagogerne tager meget ansvar
Uden sekundær socialisering, får forældrene ikke kendskab til samfundets spilleregler = konflikter og problemstillinger.
torsdag den 27. september 2007
Interview-guide
- Hvad går det udvidede forældresamarbejde helt konkret ud på?
- Hvor mange børn har I i institutionen?
- Hvor meget personale er i?
- Hvornår blev det udvidede forældresamarbejde gjort permanent?
Børn:
- Hvilke former for støttekrævende børn har I?
- Er der "almindelige" børn i institutionen?
Pædagoger:
- Hvordan arbejder I i det daglige?
- Hvilken pædagogik arbejder i ud fra?
- Hvilke grundlæggende værdier og principper arbejder I ud fra?
- Samarbejder I med andre faggrupper, fx lærer eller psykologer?
- Hvilke traditioner har I?
- Oplever I at stå i et eller flere dilemmaer mellem lovgivning og praksis?
- Kan I mærke at det er en VK regering?
mandag den 24. september 2007
Sprogproblemer
Pargrafen siger b.la. at kommunalbestyrelsen er ansvarlig for at sikre, at barnets forældre inddrages i forbindelse med sprogvurderingerne og dagtilbudets arbejde med at understøtte børns sprogudvikling, og at forældre får vejledning i at understøtte deres børns sproglige udvikling.
Vi siger at vi har med en familie at gøre, med anden etnisk baggrund.
Denne familie har en dreng på 3 år, der går i børnehave. Han har store problemer med det danske sprog, da hans forældre taler en blanding af deres modersprog og dansk til ham.
En pædagog i børnehaven inddrager faderen i at deres søn burde have hjælp til dansk, og foreslår at han skal have en spog vurdering, som en talepædagog vil foretage. Faderen til den 3 årige dreng bliver fornærmet og afslår. Han siger at han taler udemærket dansk, og selv kan lærer sin søn dansk. Trods det at faderen taler dårligt dansk, og næsten er uforståelig.
Vi synes at det burde være lovpligtigt at skulle lærer dansk, allerede i børnehaven. En dreng som ham, får store problemer i forbindelse med at skulle starte i skolen. Da han ikke ligger på niveau med de andre. Man skal samle op på sproget inden man starter i skole.
mandag den 17. september 2007
Webquest - mennesker med sociale problemer
1. Pædagogisk profession:
- Definition af begrebet: http://www.bupl.dk/web/internet.nsf/3a4987563758994ac1256c000025298b/2f63d353339d0be3c12570ab00491e3d!OpenDocument - her definerer professor Jan Kampmann hvad den pædagogiske profession består af, og giver sit bud på kommende opgaver og udfordringer. Se evt video-sekvens "Topmøde om professionen" - her bliver professionen diskuteret.
2. Pædagogisk relation:
- Definition af begrebet: http://www.bupl.dk/internet/BoernogUnge.nsf/0/8701BB5A2D6AE894C1256C2A002A4D7B?opendocument - i afsnittet "Pædagogiske relationer" beskrives vigtigheden af relationen mellem barn og voksen.
- 3. Specialiseringsområder:
Bekendtgørelse for pædagoguddannelsen: http://www.cvufyn.dk/FileLib/fps/infobank/bekendtgoerelse_130307.pdf - Beskrivelse af de 3 specialiseringsområder i bekendtgørelsen:
De 3 specialiseringsområder beskrives nærmere i Bilag 8, side 19-21
- Artikler som har relevans i forhold til specialiseringsområdet 'mennesker med sociale problemer' http://www.boernogunge.dk/internet/BoernOgUnge.nsf/0/902AA85BDF634764C12571CB0033FCE7!OpenDocument - denne artikel behandler emnet incest. En voksen fortæller om sine oplevelser som barn, og giver nuværende pædagoger gode råd til hvordan de kan få øje på børn, som lever i dysfunktionelle familier.
- Artikler der handler om pædagogisk arbejde med dansk, kultur og kommunikation: http://www.boernogunge.dk/internet/BoernOgUnge.nsf/0/9CC9F990A774BED9C12572960037FCC6!OpenDocument - her beskrives en metode, hvormed børn kan lære en ny kultur og et nyt sprog at kende.
- www.childbooks.dk - dette er en hjemmeside, som praktiserer 'leg gennem læring'. Der er en side både for børn og voksne. På børnesiden kan man spille små spil, hvor man samtidig lære noget om bøger.
- Arktikler fra socialministeriets hjemmeside som har relevans for specialiseringsområdet 'mennesker med sociale problemer':http://www.social.dk/netpublikationer/2002/p3detf050302/kap3.htm - artiklen handler om respekten for det enkelte menneske.
- Artikel om institutionen "Børnenes Hus": http://www.bupl.dk/internet/BoernogUnge.nsf/0/A571CBF608D5635EC1256D88002A1F9C?opendocument - artiklen beskriver hverdagen i institutionen og beskriver værdierne.
- Efter- og videreuddannelse inden for specialområdet 'mennesker med sociale problemer':http://www.jpsem.dk/Pdffiler/EVU/Efterudd/Misbrugsvejlederuddannelsen.pdf
- Bog, som omhandler specialområdet: Rygaard, Niels PeterBørn og unge med tilknytningsforstyrrelse "tidlig frustration" : håndbog i det praktiske arbejde3. udgave. 2006. 235 siderForlag: ForfatterforlagetEmne: tidligt frustrerede børn ; børn ; unge ; tilknytning ; omsorgssvigt ; behandling - bogen behandler emnet 'tilknytningsforstyrrelse' og undersøger hvad det betyder for det sociale liv.
5. Pædagogisk profil:
- en måde at beskrive værdier og mål for den pågældende institution. Målet er at få et fællles grundlag for pædagogikken. Dette er BUPL's pædagogiske profil: http://www.bupl.dk/web/internet.nsf/3a4987563758994ac1256c000025298b/eb602c228444c5c9c12572430070df32/$FILE/Paedagogisk%20Profil.pdf
- Børnenes Hus - den pædagogiske profil: Personalet vil i samarbejde med børnene, skabe optimale rammer for et godt liv hver dag.De vil tage godt imod det enkelte barn hver dag, og få det enkelte barn til at føle sig unikt. Tage udgangspunkt i den enkelte barns behov. De vil se og høre barnet, så det bliver taget alvorligt i det udtryk – så barnet føler sig taget alvorligt. Tage udgangpunkt i barnets resourcer for derved at styrke det i en videre udvikling. Være nysgerige sammen med barnet og udforske omverden, og derved styrke lysten til at lære og være nysgerrig. At give det enkelte barn, mulighed for at skabe og styrke legerelationer, for derved at danne venskaber. At give børnene mulighed for at udvikle empati. At have det sjovt og rart sammen. http://www.boerneneshus.randers.dk/frameset/run_frame.asp?RoomID=689&LangRef=93&Area=&topID=&ArticleID=4708&MenuID=708&moduleid=&Template=../templates/1_standard_layout.asp&ExpandID=2643
- Børnenes Hus hører ind under Randers Kommune
- Det Digitale Randers er Randers Kommunes hjemmeside, hvor man kan finde alt hvad borgerne i Randers kommune har brug for at vide
Børnenes Hus har valgt at fremstille sig selv på internettet således:
- Indholdet - de har lagt meget vægt på værdier og mål i forhold til personalet, børnene og forældresamarbejde.
- Hjemmesidens forside virker tom og ufærdig
- Der er ikke umiddelbart noget som fanger vores interesse på hjemmesiden, da den er mangelfuld.
- Se punkt 3
- Hjemmesiden er struktureret, men idet der mangler tekst til mange punkter, bliver læseren hurtigt irriteret og forvirret.
- Ordvalget på hjemmesiden er præget af daglig tale, dvs der er ikke mange fremmedord og det gør teksten let læselig. Personalet omtaler sig selv som 'vi', hvilket gør teksten mere personlig.
- Der er ikke brugt mange farver på hjemmesiden. Det eneste på hjemmesiden som fanger læserens opmærksomhed er billedet.
- Der er ikke noget der springer læseren i øjnene.
søndag den 16. september 2007
Analyse af "Børns leg fra et anerledes vindue"
Hovedperson : Gudrun Margrethe
Projekt/mål : At starte et nødhjælpsprojekt for børn i Indien
Hjælpere :
- Kontakten Punjabi og børneinstitutionen, da det er her Gudrun finder materiale til sin bog.
- Bogen som skaber opmærksomhed omkring projektet.
- Pressen, der er med til at udbrede budskabet.
Modstandere : Der bliver ikke fortalt om nogen bestemt modstander, så Uvidenhed må være Gudruns modstander, da det er det der forhindrer nødhjælp i at komme.
Belønning : Målet bliver nået og Gudrun får samlet både penge og ting ind til børnene.
fredag den 14. september 2007
Myndighed
Institution - En institution der kan træffe beslutninger inden for den givne institution; fx. foreninger, virksomheder eller det offentlige.
Person - En person der er tildelt magt til at agere og beslutte.
Offentlig - En organisation, der på fællesskabets vegne kan agere på et givet område, et myndigheds område.
2000 ´erne
Samfundsmæssigt:
- Man definerer primært sin identitet udfra ens arbejde
- Der stilles større krav til indiviet både fra arbejdspladsen og hjemmet, dette lægger øget pres på børnefamillierne. Dette er grundlaget for den nye folkesygdom Stress
- Samtidigt lægges der mere vægt på de ydre rammer, som igen er med til at øge stressen.
Politisk:
- Der skæres i disse år meget ned på de offentlige ydelser, dette blandet andet p.g.a et skattestop
- Det kendetegner meget tiden at man vil have mere for mindre. Altså større krav men samtidig færre penge at realisere målene for.
Pædagogisk:
- Det er blevet mere normalt at blande forskellige pædagogsike teorier
- Modeord i tiden er refleksion og relation
- Der sker en større akademisering af uddannelsen. Som giver mere faglighed, viden og teori
torsdag den 13. september 2007
"Den lille ridder"
Anslag:
- Fade up til slottet
- Fanfare
- "Der var engang..."
Præsentation:
- Møder personer
- Vi præsenteres for de "gode" og de "onde". -Ved hjælp af musik og tegneform.
Point of no return:
- Køkkendrengen smides på porten
Konfliktoptrapning:
- Man hører dragen brøle ved muren
- Køkkendrengen bliver afvist ved tre slotte
Klimaks:
- Slår dragen
- Slår troldmanden
Udtoning:
- Drengen bliver slået til ridder og får prinsessen
- "De levede lykkeligt..."
Analyse efter aktantmodellen
Hovedperson: Køkkendrengen
Modstandere: Dragen og Troldmanden
Hjælpere: Dragen og Prinsessen
Projekt: Blive ridder
Mål: Bliver ridder og får prinsessen
Frederik i det blå hus
tirsdag den 11. september 2007
Rigtige venner kan ej købes for penge...
Vi har sikkert alle sammen haft mange gode venner gennem tidens løb. Nogle vokser man fra mens andre har en speciel plads i ens hjerte. Den fortælling jeg gerne vil dele med jer, handler om en periode i mit liv omkring 4. klasse, hvor der skete noget som har betydet meget for mig.
Min veninde og jeg havde siden børnehaven altid holdt sammen og vi var nærmest uadskillelige. Vi legede sammen, grinede sammen og var fjollede sammen, sådan som veninder nu er. ”Jeg har tegnet det hus hvor vi skal bo sammen når vi bliver store” sagde hun sågar en dag, og den idé var jeg selvfølgelig med på.
Med støtte fra mine forældre fik jeg taget mig sammen til at snakke med min veninde om hvor meget jeg egentlig savnede hende, og det viste sig jo lykkeligvis at det ikke havde været meningen at såre mig.
Evaluering:
Denne fortælling har været vigtig for mig at fortælle, da det har betydet meget for mig dengang at mine forældre var så opmærksomme på mig at de kunne mærke at jeg ikke trivedes. Det var et godt råd de gav mig, og de hjalp mig med at finde en løsning på et problem, som jeg selv så som uoverskueligt. Derfor er begge mine forældre rollemodeller for mig den dag i dag, og jeg håber at jeg selv bliver ligeså opmærksom på mine egne børn når den tid kommer. Min bedste veninde dengang er stadig den dag i dag et af de mennesker, som jeg kender aller bedst og venskabet fungerer stadig i bedste velgående.
Min far slår dig ihjel!
Jeg arbejdede i en børnehave med tyve børn og tre voksne. Denne dag er vi kun to voksne. Dagen har været helt almindelig og til frokost beslutter vi at jeg selv kan spise med børnene, så Mette kan gå på kontoret. Vi gør i fællesskab klar til at spise og da børnene har sat sig med deres madpakker går Mette.
Jeg sidder og taler med børnene om dagen, imens vi spiser, da jeg lægger mærke til at Sonja leger med maden, fremfor at spise den. Jeg siger til hende at hun skal holde op med at lege med maden. Sonja ignorerer mig, så jeg beder hende igen, hun ser trodsigt på mig imens hun siger Nej jeg gider ikke. Jeg siger til hende at jeg ikke vil have at hun leger med maden og at hun skal spise den ordentligt. Sonja skubber hårdt tallerkenen fra sig og skubber stolen væk fra bordet med benene. Jeg siger nu til hende at hvis hun er mæt kan hun lade maden stå, men at jeg vil have at hun sidder ved bordet. Sonja rejser sig op og smider med stolen. Jeg beder hende om at tage stolen og sætte sig ind til bordet igen, Sonja ryster på hovedet, jeg rejser mig og siger til hende at det skal hun. Sonja begynder at råbe af mig, hun råber ”nej jeg gider ikke din dumme ko!” Jeg bliver vred og siger hårdt til hende, ”sådan skal du ikke tale til mig”, og siger til hende at nu skal hun sætte sig ind til bordet. De andre børn er holdt op med at spise og følger det hele. Nogen af børnene ser forskrækkede ud. Sonja ignorerer mig så jeg går hen og tager om hendes arm, imens jeg igen siger til hende at hun skal sætte sig. Hun vrider sig løs og går lidt væk fra mig, jeg siger til hende, ”Sonja nu sætter du dig hen til bordet”. Hun læner sig lidt frem mens hun stille siger ”min far slår dig ihjel når han kommer”. Jeg siger til hende at det vil jeg ikke høre på og tager fat i hende for at tage hende ud af stuen, hun begynder at råbe de samme ting som før, imens jeg tager hende ud af stuen. Jeg sætter hende i garderoben og siger til hende, at hun skal blive der til hun er faldet ned.
Jeg kan høre Sonja græde ude i garderoben og går ud til hende. Hun gemmer sig i hjørnet af rummet og siger jeg skal gå. Jeg siger til Sonja at jeg blev vred og ked af de ting hun sagde og at det er derfor jeg tog hende ud af stuen. Hun råber at jeg skal gå. Jeg siger til hende at det vil jeg ikke, at jeg bliver der til hun er klar til at tale med mig. Sonja står lidt i hjørnet og græder. Jeg venter lidt før jeg spørger, om jeg må trøste hende, hun nikker til svar og jeg trækker hende ind til mig. Jeg tager hende op på skødet og vugger hende. Hun lægger begge arme om mig og holder fast, mens hun græder stille. Jeg siger til hende at jeg ikke er vred mere, men at jeg bliver ked af det når hun siger sådanne ting til mig, jeg siger spørgende til hende, "men nu er vi gode venner igen ik?" hun nikker. Vi sidder lidt sammen i garderoben, så spørger jeg om hun er klar til at komme med ind igen, Sonja nikker igen og vi går sammen ind på stuen. Jeg hjælper Sonja med at samle stolen op og sætte den ved bordet. Hun sætter sig ned og jeg stiller tallerkenen foran hende, imens jeg siger at hun bare kan lade maden stå, hvis hun er mæt. Jeg stryger hende lidt over ryggen, imens jeg begynder snakken igen med de andre børn og sætter mig derefter hen på min plads. Sonja begynder at spise.
Lang tid
Madpakkehysteri
torsdag den 6. september 2007
Sund fornuft
Da vi havde løst rebussen, stod den på lækker mad i lokale 111. Bordene var blevet pyntet og maden gjort klar til os. Vi startede med at synge børnesangen "Der bor en bager", som skulle fortælle os om alt det vi ikke måtte spise i dag, og derefter var det bare at gå i gang med den sunde mad. Der var godt gang i snakken og der var mad nok til alle:D
Det har været dejligt at lære vores klassekammerater en anelse bedre at kende i dag, og det var et godt projekt, som vi synes at alle gennemførte rigtig flot!
ATTACK, ATTACK, ATTACK! Nemlig ja!